Followers

Saturday, February 27, 2010

5 Faktor sentiasa positif & sihat

sekarang nie mejority antara kita sentiasa sibuk dengan kuliah or kerja di pejabat! Sampaikan wajah kita nampak tidak bermaya dan sentiasa berasa letih. Untuk mengembalikan kesegaran dan kejelitaan,mekap yang tebal bukan jawapanya..sebaliknya kita perlukan rehat dan minda yang positif untuk kekal segar dan sihat! Nak tahu ape rahsianya? ikut 5 tip berikut...

> Faktor 1 (Pen dan diari)
Jadikan pen dan diari sebagai kawan baik kita setiap masa.Tuliskan ape sahaja aktiviti yang kita buat dalam 1 hari misalnya shopping,jumpa kawan,joging,or dating..pe yang penting luahkan segala masalah kita di sini.kesedihan,kemarahan..& benda yang buat kita happy...sebab tak semua benda yang kita boleh cite kat member kan..

> Faktor 2 (Senaman yang menyonokkan)

Senaman itu penting bagi untuk kita.. specialy remaja la.. Untuk menjadikan ia sesuatu yang menyoronokkan kita bleh lakukannya bersama rakan2...paling mudah pasang ja lagu..menari..haha poco-poco pun boleh juga..anything it just for fun ok!! lepas tu kita akan rasa fresh and enjoy!!


> Faktor 3 (Makanan Yang sihat)

Tahukah kamu?? ( Tak tahu!!!) most important untuk badan kita adalah air kosong dan buah-buahan (rojak buah pun boleh la hehe...) lebihkan makan sayur ,kurangkan manisan dan lemak..eleh semua orang tahukan ape itu makanan seimbangkan..cuma malas ja..semua nak segera..betoi x??


>Faktor 4 (Belajar sehingga berjaya)

Fikiran kita akan lebih tajam jika kita rajin bersenam (perkara biasa)..pastikan setiap kerja yang kita lakukan ,mesti dihabiskan..selalunya student bila tengah study pastu ada masalah tak faham lepas tue ambik keputusan untuk benti & tido..tahu tak jika kita tido dengan otak yang masih memikir kan masalah tadi..kita seolah-olah tak tido pun..kerana semasa kita tido otak kita masih memikirkanya berulang-ulang kali..so untuk mengatasinya..benti kejap rest do something else macam minum ke borak2 gan member ke..pastu baru sambung balik study or tido..ok!!

> Faktor 5 (Sahabat yang sentiasa bersama)

paling saya suka..kita akan jadi lebih berjaya dan bahagia jika kita lakukan sesuatu perkara bersama sahabat baik kita..misalnya belajar,shopping or memasak bersama-sama.. Seronok kan kalau dapat yang sekepala dengan kita..bukan saja boleh membuatkan hubugan kita antara kawan bertambah rapat malah kita akan lebih menghargai antara satu sama lain.

Thursday, February 25, 2010

Maulidul Rasul 1413H/2010

Sempena maulidur rasul saya nak bercerita sidikit tentang Nabi Muhammad S.A.W.
  • Lahir pada tahun Gajah 570M (di Mekah)

  • Ayahnya bernama Abdullah meninggal dalam perjalanan di Yatsrib ketika N.Muhammad masih dalam Kandungan.

  • Ibunya bernama bernama Aminah bt Wahab meninggal dunia semasa umur N.Muhammad berumur 6 Tahun.

  • Berkahwin pada umur 25 tahun dengan Khadijah yang berumur 40 tahun seorang yang memiliki status yang tinggi di suku arab.

  • Pada umur 35 tahun. Berlaku satu peristiwa perebutan perletakkan Hajar al-Aswad dan dengan Kebijaksaanya dapat dileraikan pergaduhan tersebut. Dengan sifatnya yang terpuji N.Muhammad sangat dicintai sehingga di gelar sebagai Al-Amin.

  • Pada umur 40 tahun baginda sering ke Gua Hira untuk bertafakur dah beribadah. Pada 17 Ramadhan/6 ogos 611.jibril datang menyampaikan wahyu.

  • Baginda mempunyai empat sifat terpuji iaitu siddiq,amanah,tabliqh dan fatanah.

  • Antara sunnah nabi ialah tahajjud (kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya), menbaca Al-Quran sebelum terbit matahari,jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh,jaga solat dhuha(merupakan pintu rezeki),amalkan istighfar setiap saat,sedekah setiap hari.

  • Tema Maulidur Rasul Pada tahun ini ialah Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah.
  • Akhir kata kita sebagai umat nabi muhammad sepatutnya kita tidak melupakannya. Nabi muhammad terlalu menyayangi dan mencintai kita sehingga ke akhir hayatnya..Renung-renungkan lah dimana cinta kita dimana sayang kita.. sekarang ape yang kita sedang buat betul kesalah..ok ini adalah beberapa lagu nasyid tentang nabi muhammad.

Untuk download free > just klik pada nama lagu.
In Team - Pemergianmu.mp3

Hijjaz - Rasul Junjungan.mp3

Raihan - Ya Rasulullah.mp3

Tentang Fara Fauzana hot.fm

Saya peminat Fara no 1...sebab tu la nak bercerita pasal dia..ok nie info yang saya tahu..mayb korang lebih tahu dari saya..
  • Dilahirkan pada 7 Februari 1980 dihospital Assunta Petaling Jaya,Selangor.Fara mempunyai 3 adik beradik.

  • Bermula dengan menjadi skuad Perodua radio ERa..seterusnya menjadi Dj di Era. dalam pemlibatan ini telah merakam sebuah lagu bersama Linda Onn,Nana dan Niela Kurnia.

  • Dikenali sebagai Fara Fauzana atau Fafau di kalangan peminat penyampai HotFM (bermula tahun 2006)ini turut berkecimpug dalam bidang lakonan dan pengacara televisyen iaitu Melodi .

  • Berlakon dalam filem JIN NOTTI lakonan Fara bersama Mawi serta berlakon dalam siri Fara dan Gadis Cuci.

  • Pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Perhubungan Awam dari UITM shah alam.

  • Fara suka aktiviti memandu kereta,fotografi,bersukan serta beriadah.

  • Menurut fara beliau tidak suka memasak dan menjahit.

  • Pencapaian setakat ini ialah pengacara TV wanita popular sebanyak 4 kali,penyampai radio wanita popular sebanyak 2 kali.

  • Pada tahun ini fara juga tercalon dalam ABPBH 2009 untuk ketogari yang sama..so kepada sesiapa peminat Fara macam saya..mesti ternanti-nanti dan berharap sangat fara yang memengang trofi tersebut..sama-sama la kita memberi sokongan ya..

Wednesday, February 24, 2010

I AM..yours (Beyonce)

Merupakan album terbaru BEyonce, ianya berbeza kerana album ini merupakan set spesel sebab terdapat pakej CD berkembar & juga DVD persembahan BEYONCE di 'i AM..Tour' di Las Vegas pada tahun 2009 dimana lebih banyak set akustik dipersembahkan.Dipenuhi lagu hit seperti 'Halo', If i were a boy' & 'irreplaceable'. Bahagian kedua lak dipenuhi lagu upbeat penuh dansa bersama lagu era Destiny Child seperti 'NO No No' Bugaboo' & independent women' secara keseluruhan album ini sangat berkualiti dari segi sistem bunyi malah persembahan tenaga dari BEYONCE.

ok ini lagu yang saya suka dari album nie..sape-sape yang berminat boleh download mp3 (it's free) > just klik nama lagu..ok!!

lagu hit :-
Beyonce - If I Were A Boy
lagu best :-
Beyonce - Scared Of Lonely
Lagu cool :-
Beyonce-Bonnie & Clyde

Monday, February 22, 2010

KU tak kan disini SELaMAnya

Akhirnya aku dah buat keputusan untuk MELEPASKAN persahabatan yang telah terbina..Rasa beban selama ini untuk cuba MEMPERTAHANKAN persahabatan ini hilang dengan tiba-tiba..dan semua dapat menjalani kehidupan masing-masing dengan TENANG..aku pun mula MEMULAKAN langkah yang baru..PERCAYA disetiap sudut hati masing-masing masih ada rasa sayang akan persahabatan ini..tapi HARAPAN tu masih ada selagi mata masih melihat dunia ini..bertahun kita bersama...cinta abadi yang telah kita bina akan KEKAL hakiki buat selamanya...KERIANGAN kita dulu mengatasi kebigunggan dan KEBAHAGIAN yang lahir melewati sengsara..KETABAHAN yang dikumpul bersama merajai kelemahan kita..KEGEMBIRAAN kita bersama mengakhiri DERITA yang dihadapi..ketenangan berjaya menyuburkan HATi duka lara kita..puasku coretkan rasa KASIH dalam persahabatan ini ..beriringgan dengan kata seindah BICARA dan bertolak ansur serta cuba MEMAHAMI ..namum geloranya tetap sama... tiada perubahan..dilemma persahabatan kita ini selalu MERUNGSINGKAN hatiku..aku harapkan PERHATIANMU sahabat..dimanakah RINDUMU tiada sedikit pun untukku???

Kemanakah KASIHMU kalau masih ada sayang..cuba la faham keadaanku..mengapa kau abaikan rasaku..cubalah untuk memahami KEIGINANKU..selama masih aku boleh BERTAHAN..selama ku masih boleh BERNAFAS..selama selagi tuhan masih mengizinkan..aku ingin selalu menjagamu..mungkin hanya bila aku mati..kau akan berhenti SEKEJAP untuk mengenangku kembali..SAAT yang berlalu terus ku tunggu ..SEPI ku sendiri mencari sinar..air mataku bercucuran kerana rinduku tak penah PADAM..kini hilang..kini terbelenggu..kini HAMPA..kudisini terdiam..meninggalkan LUKA yang mendalam..kini ku tahu dirimu tak ingin bercerita lagi denganku...yang aku inginkn ... yang ku harapkan bila memang berakhir..AKHIRILAH semuanya tnpa ada BENCI..kalau itulah yang terbaik..setiap malam doaku hanya untuk kejayaanmu, kebahagianmu..agar HIDUPKU berakhir dengan tenang..MAAFKAN jika memang kini aku harus tinggalkan semua ini kerana hatiku sering terluka..tak ada lagi yang boleh ku lakukan TANPAMU..ku hanya boleh mengatakan apa yang ku rasa..bagiku terlalu INDAH persahabatan kita...tak mudah untuku jauh darimu..telahku CUBA segala cara..namum tak mudah seperti yang ku BAYANGKAN..



Thursday, February 18, 2010

Untuk Siapa??

Tak tahu la persaan nie lahir tiba2 jer bila ingat kawan2...selalu terfikir saya nie menyenangkan ke or menyusahkan kawan2 ja..

Wednesday, February 17, 2010

SUNGAI DALAM LAUT




Cenote Angelita, Mexico. Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, terdapat sebuah "sungai" di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan. bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai. luarbiasa bukan?

Tuesday, February 9, 2010

who wish me...

Ok!! Masa besday sya pada 5 february yang lalu..ramai antara kawan-kawan saya yang masih ingat....tak ada ape yang saya harapkan sebenarnya..bukan hadiah juaga bukan lah card besday..tapi kalau dah kasi,arigato yerk..hehehe trimas kawan-kawan walaupun hanya sekadar ucapan..tapi ternyata ia telah mengubah hidup ati.kerana ati tahu walauapun yang terjadi ati masih ada "kawan" dan bagi ati ia amat bermakna sekali.. sebagai menghargai ucapan-ucapan ini ..saya ingin coretkan ucapan tersebut dalam blog saya untuk tantapan umum..dan ini lah hasilnya..

whis me by calling...


Ejad Aziz/ zue batrisya/ Cik Etot /Ain Sabrina/ Feez Ghotik
Alor Star /sungkai/ Maisara /purple3sbriena /setapak


wish me by sms...

Roslina Abdul Razak
Salam,atie happy brthdy yg ke 22 tahun....semge syg elin nie happy2 slalu n sentiase bjye.....Elin sntiase doakan yg trbaek untk atie...


Nur Syazwani
Ati muchuk.slmt hr jd.Sm0ga pjg um0 n mrh rezeki..Chaiyunk ati.Muaa3x.. p/s : bc msg ni pkul tpt kul 12 taw.

Zue Batrisya
hapy besdy ati!!hehe.zu nk jd org 1st

Siti Najwa
Epy besday atie..smoga.ceria.selalu.. <3..>



Zamidi (Abg saya) Selamat hari jadi...


Niesa.. oh niEsa!!! Hepi besday to u..hepi besday to u..hepi besday to atie..hepi besday to u..hehe..sori..br gn tdq

Fariel

Slmt ari lahir moga pnjg umq dan mrh rezeki,slmt maju jaya.



wish me by mms..


Suhaimi(My twins) /Rohayah (kak Ipar)
sl@mt hri jd.. / happy birtday 2 u..


wish me by facebook..


Ejad Aziz
apy bzday syg...jgn noty2 k.... hdup kna kuat...hop aty bgia slu



Erni Liyana
Happy Birthday!


Dasyifa Farhana Mohammad Desa
hepy bfday!!!


Azrul Firdaus Ayoi
hepy brtdy atie...ayoi doakan atie hepy2 selalu,murah rezki n pjg umo tau...heeee..



Ezynox Exzy
Tumpang wish...toyota wish buat ati..epy besday..hihihi



Nurain Fathul Ariffin
"epy bornday ati!! =D"



Yasmin Omar
hope it has brightened up your day! Friends Forever!

Nora Akmar
Epi burthday ati...moga pnjg umo,murah rejeki,epi sll n cepat sampai jodoh..ooppss terlebey sudah..hahaha


Fynz Fina
Happy Birthday dear...May Allah bless you...jgn nakal2..moge pnjg umur n murah rezeki...heppy owez k..!!!


Nor Feiha
epy bufday~kawni dulu la dr aku..huhuhu





Nadia Azrul
epy buzday aty syang..hehe luv u..


Fadzlina Mohd Shukri
happy birthday atie.have a blessed one. =)



Anne Fauzi
Salam,happy birthday my new pal :) Have a wonderful day today.


Anis sakura
happy bufday to you..ke 22..wah dah tua neh..hahah


Shazlinda Lin
EPI BUFDAY ATIE...





Nur Khairiah Fiereelynsya
epi birthday atie..semoga pjg umur,dimurahkan rezeki..k doakan atie always bahgie n wish u luck 4ever n ever..misz u..tk care

Acu Yuhuu
hepi besday ati!!may ALLAH bless u..



Nur Hazwani Mohamad
Happy Birthday To You :) May Allah Alway bless you..tke care..


Nur Afiqah
Happy birthday...


Abdul Halim Salleh
hepi bezday







Siti Mustakimah Arshad
selamat ari lahir ati..moga murah rzki n pjg umur



siti zawni jalani
atie..selamat ari lahir..smoga murah rezki dalam setiap bidang yang di ceburi..


Adhwa'Aifaa
Happy Birthday gurl!! ;D


Cik Zenny
Happy bfday atie...may ALLH BLESS u..be a gud person & succes in your liFE..


Nur Adibah
epi bzday atie!!sweet 22..semoga pnjg umo n murah rezki:)









Sharaein Maleks
Appy belated buf daYz atie...may Allah bless u..Hope ur dreamz will come true!!!





Siti Nabilah Ahmad
ati...happy belated besday

Thursday, February 4, 2010

My birthday.. on Friday


Hari nie happy ja..walaupun tak da ape yang special..tapi ntah la..rasa syukur sangat masih sihat, ada lagi didunia nie & masih menpunyai harapan untuk dicapai...impian masih teguh nak sambung study kat uthm..hope sangat.

Memandangkan birthday saya tahun nie jatuh pada hari jumaat. So saya nak cite cikit ape ada pada hari jumaat :- okey :)


Hari Jumaat merupakan hari ke-5 dalam seminggu dan terletak antara khamis dan sabtu . Perkataan Jumaat itu berasal dari Bahasa Arab, yang bermakna banyak/ramai. Hari ini dinamakan Jumaat kerana pada hari ini orang-orang islam akan berkumpul dan mengerjakan di masjid beramai-ramai pada waktu tengahari bagi menggantikan solat zohor. Bagi mereka, hari ini merupakan hari yang paling istimewa.

Di Malaysia, hari Jumaat merupakan hari kelepasan am/hari bekerja bagi negeri kedah, kelantan dan terengganu. Sesetengah syarikat mengamalkan hari berpakaian bersahaja asalkan segak pada hari Jumaat, sebaliknya pada hari-hari kerja yang lain, semua kakitangan dikehendaki berpakaian lebih formal. Ini adalah kerana bagi syarikat-syarikat yang cuma bekerja selama 5 hari dalam seminggu, hari Jumaat adalah hari terakhir.

Selain itu KIAMAT juga akan berlaku pada hari Jumaat dan akan turut menjadi sejarah pada umat manusia di dunia ini.

Ada sesetengah dr kita yg masih tak tahu dan tertanya2 kenapa orang selalu bernikah pada hari Jumaat. Ini jawabannya.

Peristiwa - peristiwa yang belaku pada Hari Jumaat

1. Pernikahan antara Adam dan hawa
2. Pernikahan antara yusof dan zulaikha
3. Pernikahan antara Nabi Musa a.s dan Shafura binti Nabi syuaib a.s
4. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan khadijah khuwailid.
5. Pernikahan antara nabi sulaiman a.s dengan Ratu balqis dari negeri Saba'
6. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar.
7. Pernikahan antara Ali bin Abi Talib r.a dengan fatimah az-zahra

Karbohidrat untuk jadi lebih pintar..


Pasti ramai yang berminat dengan info ini iaitu karbohidrat mampu buat kamu jadi lebih pintar. Sebaliknya kekurangan karbohidrat boleh menurunkan tenaga otak. Hasil kajian menunjukkan bahawa mereka yang tidak mengambil karbohidrat selama seminggu mengalami penurunan tenaga otak hingga 50%. Ketiadaan karbohidrat automatik akan menurunkan jumlah glukosa di otak yang selama ini bertindak sebagai bahan bakar tenaga (kuasa). Diet rendah kelori sangat disarankan.
so kepada kawan2 diluar sana yang tak suka makan nasi..diet la ape la..nak kurus la..renung2kan lah...

Wednesday, February 3, 2010

Tuhan Beri Aku Cinta

Ayushita - Tuhan Beri Aku Cinta.flv

Nie lirik lagu :-

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina...

saya suka lagu nie..best tak??hmm hehe...

Tuesday, February 2, 2010

SAYA BUDAK BARU BELAJAR KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN.......


assalmualaiku...

Saya baru ja blajar buat blog nie..sory la klu ada sampai nak ter Zzzzz..bila tegok blog sya nie...klu ada ape2 idea yang boleh kongsi macam mane nak bagi cantik page nie..amatlah dialu-alukan...
dan kepada kawan2 diluar sana..coment2 la blog sya nie ek..